Výroba dýmboxu, instalace na udírnu

24. červenec 2021 | 14.11 | rubrika: dým box

Věci na dýmbox byly nakoupeny a už mám i sestaveno. Zbývá namontovat na udírnu.

Jsem trochu v rozpacích. Jak to uchytit na dřevěnou udírnu? Vždyť je to trubka s ohněm. Jde to přidělat na dřevo? Nakonec jsem nejvíce vytěžil z toho, že mám udírnu na nožičkách!

1626867357854

Tam kde mají být prostupy vždycky oddělám zateplovací vatu a dám tam kus hranolu. Aby díra vedla plným dřevem a ne vatou! Horní bude díra pro závitou tyč 10mm a dole díra pro trubku na kouř. Ideál 23mm (1/2") jenže mám jen průměr 20 nebo 25mm. Zvolil jsem 20mm a díru dopiloval.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 851x

Výroba dýmboxu, vrtání, řezání a sestavení

23. červenec 2021 | 13.59 | rubrika: stavba udírny

Nákup věcí na dýmbox je za mnou a konečně nastává to nejdůležitější, sestavení.

dýmbox vedení kouře
už je to po prvním použití, proto je to černé

Jsou to jen sestavené trubky utažené rukou, ne na krev. Kdybych to chtěl v budoucnu rozebírat, tak po zapečení a utažení kleštěma bych to už nikdy nepovolil. Dolní trubka je 10cm a tu jsem do půlky seříznul flexou. Pod trubkou se spaluje štěpka a kouř stoupá nahoru, v trubce se zachytí a odtáhne.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 1.728x

Výroba dýmboxu, nákup věcí

22. červenec 2021 | 07.46 | rubrika: dým box

K elektrické udírně patří dýmbox, bez něj to není udírna, ale pouhá sušárna. Bez kouře udírna být nemůže. Sice jsem párkrát dal pár třísek přímo na topnou spirálu, abych tam kouř dostal, ale to není ono a ještě je to koledování o požár, i když jsem se to snažil dělat bezpečně.

Na dýmbox toho není moc potřeba, ani žádné super duper nářadí kromě stupňovitého vrtáku na železo. To je opravdu drahota (cca 500kč), ale někdo ho má a jinému se prostě doma bude ještě hodit.

komentáře (2) | přidat komentář | přečteno: 769x

Drobná vylepšení elektrické udírny

21. červenec 2021 | 09.50 | rubrika: stavba udírny

Jak postupně začínám používat elektrickou udírnu alespoň jako sušárnu s možností jemně zaudit, přišel jsem na pár drobností, které snesnou vylepšení.

Kolečka. Sice mají v součtu nosnost přes 100kg, což asi odpovídá hmotnosti udírny, přesto je vidět, že na spárách dlažby se guma na kolečkách ždíme až na hranu.

1626724647182
kolečka používám opravdu jen při posunu, jinak pod udírnu vkládám dva hranoly, aby držely celou váhu a odlehčil jsem kolečkám

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 51x

Sušené vepřové plecko na 35°C

21. červenec 2021 | 08.23 | rubrika: stavba udírny

Tentokráte chci zkusit sušené vepřové plecko. Z kousku cca 1,2kg jsem vyřezal otřepy a tlusté kousky. Zbylo mi necelé kilo masa, které jsem rozkrájel na plátky 2-3mm silné.

Na 1kg masa:
5g soli
6g pragandy (kvůli nízké teplotě sušení)
4g cukru
1 PL worchestrové omáčky
1 PL extra tmavé sojové omáčky

Nechal jsem to hodinu odpočinout a pak rozdělil na tři části.

Worchesterovou a sojovou omáčku jsem dříve nedával. Obojí je dobré i na barvu, kdy maso dostane tmavý tón a hned máte počit, že je to nejmíň maso z divočiny. Že by to něco extra dělalo s chutí to ne nebo nemám tak jemné chutě. Ano, nějaké tóny v chuti to vyrobí, ale nic co byste pak řekli: jo tohle, je ta omáčka, mňam. Zbylé koření to hodně přerazí.

První část (cca 300g)
1 KL vrchovatá domácí chilli jalapeňo červená pasta (vč semen)
1 KL sušené papriky ASTA 160 (extra červená extra papriková)

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 48x

Zkouška elektrické udírny, sušená krkovice na 45°C

16. červenec 2021 | 12.25 | rubrika: stavba udírny

Udírnu ještě nemám hotovou. Hodně prší a venkovní nátěry schnou vlastně neschnou. Hodně si musím rozmyslet, co už natřít a čeho se pak dva dny ani nedotknu. Zatím mi nový nátěr vždycky přes noc zmoknul a tím se doba schnutí neskutečně prodlužuje. Ale vypadá to, že na laku kapky nejsou po uschnutí vidět.

Zbývá ještě udělat vnitřek, dokončit střechu a přidat "technologii".

1626345382713

Ale už to nemůžu vydržet a zkouším testovací provoz.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 73x

Teploměr pro hlídání teploty masa uvnitř

14. červenec 2021 | 10.33 | rubrika: vybavení udírny

Při uzení a grilování se hodí super pomocník: teploměr pro hlídání teploty masa uvnitř! Je to tak primitivní a efektivní, že rozum zůstává stát. Jakmile ho jednou použijete už ho nedáte z ruky.

O víkendu jsem griloval hovězí steak. Měl úctyhodných 750g a přibližně 5cm na výšku. Jak dlouho ho grilovat? Nakonec to vyšlo na asi 25 minut na medium rear. Uvnitř červené, ale bez krve. Teplota uvnitř 58°C (příště zkusím 55°C). Bez teploměru jsem měl pocit, že byl hotový když měl teprve 50°C. Asi bych ho rozříznul, utekla by mi všechna šťáva a dal ho dogrilovat. Výsledek by za moc nestál. S teploměrem je to jistota!

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 80x

Topná spirála do udírny

13. červenec 2021 | 14.02 | rubrika: vybavení udírny

U elektrické udírny to topnou spirálou musí prostě začínat. Když se podíváte na kupované udírny všechny používají topnou spirálu 2.000W s regulací. Jenže tato regulace je vám u udírny naprosto k ničemu. Je to jako dát vařič na trojku a věřit, že teplota v udírně bude správně.

Když je venku 10°C bude to na trojku dávat v udírně třeba 45°C, když venku bude 0°C už to bude jen 20°C. To vážně někdo chce běhat kolem udírny a neustále štělovat kolečko? U spirály za jeden až dva tisíce? Ani omylem.

Kdysi jsem dostal topnou spirálu na podpal uhlí na gril. Fuj! Nikdy jsem jí nepoužil, protože to bylo doslova proti mé víře. Teď jsem si na ni vzpomněl a použil ji jako ideál pro vytápění udírny (zadarmo!). Moje má 800W, podle odběru spíše 900W. A to nejlepší? V obchodě ji seženete za cca 300kč!

elektrický podpalovač
mám jinou z Tchiba, ale je to hodně podobné, jen jiný tvar

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 621x

Stavba elektrické udírny #2

12. červenec 2021 | 08.31 | rubrika: stavba udírny

Musím číci, že stavba udírny (eletrické) je časově náročnější než jsem myslel. Sice je to jen pár hranolů, ale prostě to trvá.

Za celý víkend jsem zvládnul první - tedy vnitřní plášť z obyčejných latí. Vyšlo to o prsa a musel jsem přidal jedno staré terasové prkno, kde jsem se strhnul hoblíkem nátěr. Je nahoře, takže případně škodit nemůže a bylo původně natřené přirodním olejem. K tomu jsem stihnul vyrobit dveře (moje noční můra), vyřešit beton a vyhřívání. Plus první opláštění zepředu.

1626065404558

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 139x

Stavba elektrické udírny #1

8. červenec 2021 | 12.41 | rubrika: stavba udírny

Rozhodnul jsem se pro udírnu. Už nějakou dobu pokoutně improvizovaně udím, částečně na plynu, částečně na elektřině obojí doplněné samozřejmě o poctivý kouř z dubu. Vím, že lepší je buk, ale ten nemám. Ovšem DUB je na uzení super, rozhodně se osvědčil.

Stavba udírny není lehké rozhodnutí. Vždyť kdo jí uzené každý den? A udělat tam kilo měsíčně? Dává to smysl?

Elektrická udírna má tu výhodu, že maso nutně nemusí být uzené. Můžete udírnu bez kouře využít jako sušárnu masa, ovoce atd. Na výrobu šunky... taková kladenská je příklad jednoduché šunky, kterou zvládne každý. A bez éček. Aha, už to smysl začíná dávat.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 241x