Stavba elektrické udírny #1

8. červenec 2021 | 12.41 |
blog › 
Stavba elektrické udírny #1

Rozhodnul jsem se pro udírnu. Už nějakou dobu pokoutně improvizovaně udím, částečně na plynu, částečně na elektřině obojí doplněné samozřejmě o poctivý kouř z dubu. Vím, že lepší je buk, ale ten nemám. Ovšem DUB je na uzení super, rozhodně se osvědčil.

Stavba udírny není lehké rozhodnutí. Vždyť kdo jí uzené každý den? A udělat tam kilo měsíčně? Dává to smysl?

Elektrická udírna má tu výhodu, že maso nutně nemusí být uzené. Můžete udírnu bez kouře využít jako sušárnu masa, ovoce atd. Na výrobu šunky... taková kladenská je příklad jednoduché šunky, kterou zvládne každý. A bez éček. Aha, už to smysl začíná dávat.

A co velikost? Rozhlédnul jsem se po internetu a pozinkované jsou často o vnitřním rozměru 300x250mm a různá výška. Největší cca 500x400. Samozřejmě lze koupit i větší, ne že ne. A co si doma lidé vyrábí jsou rozměry nejčastěji 600x600 nebo 700x700 a různé výšky. Promyslel jsem to a rozhodnul se pro stavbu 600x500x1.200mm - vnitřní rozměr. Vím, že chci rovnou izolovanou, abych v zimě nepropálil mraky elektřiny.

Malovat plány by se mi nechtělo, ale nákres ve 3D zvládnu. Tam rovnou uvidím jaké rozměry jsou potřeba, aby to sedlo a zda řešení, co jsem si vymyslel, dává smysl. Upravit nákres ve 3D je otázka pár minut či vteřin. V reálu to je horší a dražší. Vycházím z toho, že chci použít maximum věcí, co máme doma a pokud možno nic nekupovat.

udírna nákres vnitřek
nákres vnitřku 600x500x1.200mm obložené 15mm palubkami

Venkovní hranoly mají výšku 1.600mm, aby se mi tam pohodlně lezlo a nemusel jsem se moc krčit. Vysoké hranoly nakonec udělám jinak, abych víc využil zbytky hranolů, které jsou 60x40mm. Taky by to bylo zbytečně mohutné, ačkoli o tolik váhu nesnížím. Jejich tam tolik kvůli tomu, abych 40mm prostor mohl vyplnit skelnou vatou 50mm. Ten 1cm tam zmáčknu.

Palubky zkusím nahradit obyčejnými prkny 20mm, které doma máme a které ohobluji ze 3 stran. Jen si nejsem jistý, že jich máme dost.

1625739048880
včerejší rychlovka - vnitřek, který nyní přijde obložit z venku

Používám opravdu staré střešní hranoly, ale po ohoblování na mě kouká krásné a dokonale proschlé dřevo! Kvalita není áčko, ale nestavím udírnu do konce života. Když vydrží 10 let rád si pak postavím udírnu 2.0. :)

Proč eletrická udírna? Protože si dokáže regulovat teplotu nekonečně dlouho sama a velice přesně. Přiložit správně do udírny, aby kouřila akorát a tepla byla akorát to někdo nedokáže za celý život. Zapnout termostat dokáže i malé dítě. Uzení resp sušení může probíhat klidně týden (měsíc) aniž by bylo nutné kolem udírny běhat. Dým box dokáže vyrábět dým také několit hodin. Rozhodně celou noc a není potřeba 2x vstávat! Prostě pohodlnost. Ale elektřina a studený kouř rozhodně neubírá na výsledné kvalitě uzení. Naopak.

Než blbě udit dřevem, je lepší dobře udit elektřinou!

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář