Udírnu ještě nemám hotovou. Hodně prší a venkovní nátěry schnou vlastně neschnou. Hodně si musím rozmyslet, co už natřít a čeho se pak dva dny ani nedotknu. Zatím mi nový nátěr vždycky přes noc zmoknul a tím se doba schnutí neskutečně prodlužuje. Ale vypadá to, že na laku kapky nejsou po uschnutí vidět.
Zbývá ještě udělat vnitřek, dokončit střechu a přidat "technologii".
Ale už to nemůžu vydržet a zkouším testovací provoz.
Vyhřátí na 50°C trvalo cca 13 minut (800W) a spirála spotřebovala 180Wh. Ale venku je docela teplo, cca 22°C. Teď ji nechávám běžet hodinu na 50°C a už mám naložené maso na sušení. Takže po hodině jí důkladně vyvětrám. Udělám rychle nějaké úchyty, navěsím maso a nechám sušit při cca 45°C, večer asi z nervozity vypnu (byla by bez dohledu) nechám to větrat a ráno budu pokračovat.
Ještě nemám vyrobený dýmbox, takže ho zatím nahrazuji nerezovým udícím boxem do grilu. Protože používám DUB bude to zatím takhle lepší. Stačí opravdu pár minut a maso je hodně uzené. Udící box vydrží kouřit cca 10-15minut, takže 2x naplnit celkem bude stačit. DUB je totiž moc silný. Nejde s ním udit několik hodin. Na to se používá BUK a jiné.
180Wh a udírna má 50°C
Aktualizováno 14:50:
Hodina provozu na 50°C (bez prvotního vyhřátí, už byla vyhřátá) spotřeba 330Wh, spirála tedy jela 40% času tj 24minut. Není tak výkonná jak jsem si naivně myslel a slabší spirálu pořizovat nebudu. Spíše naopak, na zimu to možná nebude stačit, i když izolace udírny je poctivá! Zřejmě je to daň za to, že jsou nahoře průduchy, aby vlhkost a kouř mohly odcházet.
rychlá výroba uchycení tyčí
jednoduché, snad i funkční
mohlo by to fungovat...
jednoduché tyčky z hranolů, jen na hrubo hoblíkem
plechy se poměrně hřejí. při vyšších teplotách si nejsem jistý zda to takhle bude moci být
první maso, jen sušení bez kouře, zleva: česnek, chilli, pepř
jen půl kila, takové opuštěné :-D
Termostat nastavený na 40°C. Start cca 14:30. Ukončeno ve 22:00, spotřeba 1,26kWh. V provozu 21% tedy 94 minut čistého času. Přes noc vypnuto. Ráno start v 6.30
stav v 9:00, 20 hodin sušení na 40°C z toho 8 hodin přestávka
Ukončeno ve 12:00, půl hodinky lehké zakouření DUBem. Spotřeba elektřiny za celou dobu 2,15kWh.
dýmbox ještě nemám, takže železný plát, spirála, dřívka, nerezový chránič
na konci ještě zbylo dost dřeva na příště. Tohle úplně stačilo, DUB je silný
Seschnutí 50% (původně 500g). Je to krkovička, která nebyla moc tučná, ale tím jak se maso seschlo a tuk ne vypadá to, že je tučná až až. Každopádně správně se krkovička nesuší, protože má vysoký obsah tuku, ale měl jsem na ní chuť a nebylo doma z čeho vybírat. Usušená je dobrá. Jen kvůli tuku bude pro rychlou spotřebu. To zvládnu!
Chilli pálí fest, ale jde to jíst. Pepř (4 barvy) normální klasika. Česneku jsem se bál, dal jsem ho tam dost, ale byl to zbytek loňského, takže už nebyl silný. Maso česnekem lehce a příjemně voní (chutná) a je velice dobré.
Za celou dobu uzení spadly z masa 2 kapky tuku (na plech). Při sušení na 40°C se plechy moc nehřály.