Tentokráte chci zkusit sušené vepřové plecko. Z kousku cca 1,2kg jsem vyřezal otřepy a tlusté kousky. Zbylo mi necelé kilo masa, které jsem rozkrájel na plátky 2-3mm silné.
Na 1kg masa:
5g soli
6g pragandy (kvůli nízké teplotě sušení)
4g cukru
1 PL worchestrové omáčky
1 PL extra tmavé sojové omáčky
Nechal jsem to hodinu odpočinout a pak rozdělil na tři části.
Worchesterovou a sojovou omáčku jsem dříve nedával. Obojí je dobré i na barvu, kdy maso dostane tmavý tón a hned máte počit, že je to nejmíň maso z divočiny. Že by to něco extra dělalo s chutí to ne nebo nemám tak jemné chutě. Ano, nějaké tóny v chuti to vyrobí, ale nic co byste pak řekli: jo tohle, je ta omáčka, mňam. Zbylé koření to hodně přerazí.
První část (cca 300g)
1 KL vrchovatá domácí chilli jalapeňo červená pasta (vč semen)
1 KL sušené papriky ASTA 160 (extra červená extra papriková)
Druhá část (cca 300g)
1 KL drcený kmín
1 menší palička česneku přes lis
Třetí část (cca 300g)
1 KL menší, tymián
1/2 KL jalovec
1/2 KL nové koření
Nechám cca 2h odpočinout a dám sušit. Lepší je to samozřejmě nechat odpočinout déle, přes noc, ale pospíchám. Chci stihnout sušení přes noc, abych už zítra mohl ochutnat.
Netuším jak dlouho se bude maso sušit. Když jsem sušil naposledy na 45°C trvalo to cca 12 hodin sušení a 8 hodin jen visení přes noc bez ohřevu. Postupně při dalších sušení chci teplotu snižovat až ke 20°C. Z takto nízkých teplot už mám respekt a proto preventivně přidávám pragandu, abych měl jistotu, že se maso nezkazí a nevyrobím otravu.
na začátku 995g, 3 druhy
našpejlováno to ani nevypadá jako 1kg
tohle je fakt kilo? :-D
stav po 14 hodinách na 35°C
Ráno po 14 hodinách sušení na 35°C je plecko místy suché akorát. Ta místa, která jsou slabší. Silnější plátky ještě potřebují kus proschnutí. Za celkem 24 hodin by to mohlo být akorát. Pak zavřít do dózy, aby přesušené kousky nabraly vlhkost od těch méně vysušených.
To jak to vypadá ohořele je sojovka (extra tmavá a silná). V elektrické udírně zatím kouř nebyl. Na ten se teprve chystám v závěru sušení, že to mírně zaudím. :)
V noci bylo jen 14°C, takže izolace udírny se už hodila. Jinak při sušení na 35°C, kdy termostat vypne při 35°C teplota ještě dojede na 37,7°C a pak už zase klesá zpět. Takže sušení se houpe 35-38°C.
na fotce "je vidět" slabý kouř, který stoupá :)
celé sušení trvalo přesně 24 hodin při teplotě 35°C, spotřeba 3,88kWh tedy cca 20kč za elektřinu
z kila masa se stalo 0,38kg sušeného
Maso seschlo na 0,38kg z původního 1kg. Je skoro až přesušené resp má přesušené části a některé kousky jsou zaase méně, ty tlustější. Myslím, že se to jednak naleží a jednak ty méně suché sním pro jistotu jako první. A teď mi někdo vysvětlete ten marketing, který říká, že sušené maso seschne na 25% a proto se prodává tak draho...