Při uzení a grilování se hodí super pomocník: teploměr pro hlídání teploty masa uvnitř! Je to tak primitivní a efektivní, že rozum zůstává stát. Jakmile ho jednou použijete už ho nedáte z ruky.
O víkendu jsem griloval hovězí steak. Měl úctyhodných 750g a přibližně 5cm na výšku. Jak dlouho ho grilovat? Nakonec to vyšlo na asi 25 minut na medium rear. Uvnitř červené, ale bez krve. Teplota uvnitř 58°C (příště zkusím 55°C). Bez teploměru jsem měl pocit, že byl hotový když měl teprve 50°C. Asi bych ho rozříznul, utekla by mi všechna šťáva a dal ho dogrilovat. Výsledek by za moc nestál. S teploměrem je to jistota!
Sundal jsem ho z grilu, nechal 5 minut odpočinut a jen se rozplýval.
U uzení je to stejné. Často se hodiny uzení odvíjí od toho, kolik je vnitřní teplota masa. Můžete použít i normální steakový teploměr, který tam vždycky pichnete a zkontrolujete a vyndáte. Ale tento...
Snese vysokou teplotu (sonda), je neustále zapnutý a jak dostáhne požadované teploty vzbudí celý dům. Dokonalost.
Perfektní a přitom levný. Jejich více verzí (očividně i výrobců resp značek), toto je obyčejná, která mi vyhovuje. Vím na kolik °C chci maso dělat. Nepotřebuji si vybírat v menu apd.