Výroba dýmboxu, vrtání, řezání a sestavení

23. červenec 2021 | 13.59 | rubrika: stavba udírny

Nákup věcí na dýmbox je za mnou a konečně nastává to nejdůležitější, sestavení.

dýmbox vedení kouře
už je to po prvním použití, proto je to černé

Jsou to jen sestavené trubky utažené rukou, ne na krev. Kdybych to chtěl v budoucnu rozebírat, tak po zapečení a utažení kleštěma bych to už nikdy nepovolil. Dolní trubka je 10cm a tu jsem do půlky seříznul flexou. Pod trubkou se spaluje štěpka a kouř stoupá nahoru, v trubce se zachytí a odtáhne.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 1.728x

Drobná vylepšení elektrické udírny

21. červenec 2021 | 09.50 | rubrika: stavba udírny

Jak postupně začínám používat elektrickou udírnu alespoň jako sušárnu s možností jemně zaudit, přišel jsem na pár drobností, které snesnou vylepšení.

Kolečka. Sice mají v součtu nosnost přes 100kg, což asi odpovídá hmotnosti udírny, přesto je vidět, že na spárách dlažby se guma na kolečkách ždíme až na hranu.

1626724647182
kolečka používám opravdu jen při posunu, jinak pod udírnu vkládám dva hranoly, aby držely celou váhu a odlehčil jsem kolečkám

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 51x

Sušené vepřové plecko na 35°C

21. červenec 2021 | 08.23 | rubrika: stavba udírny

Tentokráte chci zkusit sušené vepřové plecko. Z kousku cca 1,2kg jsem vyřezal otřepy a tlusté kousky. Zbylo mi necelé kilo masa, které jsem rozkrájel na plátky 2-3mm silné.

Na 1kg masa:
5g soli
6g pragandy (kvůli nízké teplotě sušení)
4g cukru
1 PL worchestrové omáčky
1 PL extra tmavé sojové omáčky

Nechal jsem to hodinu odpočinout a pak rozdělil na tři části.

Worchesterovou a sojovou omáčku jsem dříve nedával. Obojí je dobré i na barvu, kdy maso dostane tmavý tón a hned máte počit, že je to nejmíň maso z divočiny. Že by to něco extra dělalo s chutí to ne nebo nemám tak jemné chutě. Ano, nějaké tóny v chuti to vyrobí, ale nic co byste pak řekli: jo tohle, je ta omáčka, mňam. Zbylé koření to hodně přerazí.

První část (cca 300g)
1 KL vrchovatá domácí chilli jalapeňo červená pasta (vč semen)
1 KL sušené papriky ASTA 160 (extra červená extra papriková)

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 48x

Zkouška elektrické udírny, sušená krkovice na 45°C

16. červenec 2021 | 12.25 | rubrika: stavba udírny

Udírnu ještě nemám hotovou. Hodně prší a venkovní nátěry schnou vlastně neschnou. Hodně si musím rozmyslet, co už natřít a čeho se pak dva dny ani nedotknu. Zatím mi nový nátěr vždycky přes noc zmoknul a tím se doba schnutí neskutečně prodlužuje. Ale vypadá to, že na laku kapky nejsou po uschnutí vidět.

Zbývá ještě udělat vnitřek, dokončit střechu a přidat "technologii".

1626345382713

Ale už to nemůžu vydržet a zkouším testovací provoz.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 73x

Stavba elektrické udírny #2

12. červenec 2021 | 08.31 | rubrika: stavba udírny

Musím číci, že stavba udírny (eletrické) je časově náročnější než jsem myslel. Sice je to jen pár hranolů, ale prostě to trvá.

Za celý víkend jsem zvládnul první - tedy vnitřní plášť z obyčejných latí. Vyšlo to o prsa a musel jsem přidal jedno staré terasové prkno, kde jsem se strhnul hoblíkem nátěr. Je nahoře, takže případně škodit nemůže a bylo původně natřené přirodním olejem. K tomu jsem stihnul vyrobit dveře (moje noční můra), vyřešit beton a vyhřívání. Plus první opláštění zepředu.

1626065404558

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 139x

Stavba elektrické udírny #1

8. červenec 2021 | 12.41 | rubrika: stavba udírny

Rozhodnul jsem se pro udírnu. Už nějakou dobu pokoutně improvizovaně udím, částečně na plynu, částečně na elektřině obojí doplněné samozřejmě o poctivý kouř z dubu. Vím, že lepší je buk, ale ten nemám. Ovšem DUB je na uzení super, rozhodně se osvědčil.

Stavba udírny není lehké rozhodnutí. Vždyť kdo jí uzené každý den? A udělat tam kilo měsíčně? Dává to smysl?

Elektrická udírna má tu výhodu, že maso nutně nemusí být uzené. Můžete udírnu bez kouře využít jako sušárnu masa, ovoce atd. Na výrobu šunky... taková kladenská je příklad jednoduché šunky, kterou zvládne každý. A bez éček. Aha, už to smysl začíná dávat.

žádné komentáře | přidat komentář | přečteno: 241x