Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Jak jsem psal o sušení méně kvali/... rozhodnul jsem se z něj udělat BILTONG. Můj první a rovnou na 30°C. Více se ani nesmí, jinak by to nebyl biltong. :)
BILTONG: jednoduchá definice (možná i nesprávná nebo spíše neúplná): sušení max 30°C, suší se v celku a až po usušení se krájí
Z plecka jsem vykrájel jen hezké maso, žádné otřepy, nechal minimum tlustého. Nakořenil, zavakuuoval, 24 hodin v lednici a 12 hodin venku, aby zpátky zteplalo. Díky vakuum by se koření a sůl měla dostat do masa o hodně rychleji. Jinak bych musel marinovat déle.
Koření jsem zvolil velice jednoduché. Pouze sůl, cukr, kvašená chilli pasta a pepř. Tohle mě chutná asi nejvíce. Ale jinak můžu doporučit kmín, tymián. To jsou taky moje oblíbené. Ovšem chilli si fakt vezmu jeden kousek a zaženu mlsnou. Ostatního koření bych snědl víc.
1,5kg plecka
20g soli (z toho 1/2 praganda)
4g cukru
2g pepře
1 KL tymiánu
polévková vrchovatá lžíce kvašené chilli pasty (červené jalapeno vč semen)
Start v 9.00 na 30°C, po 2 hodinách jsem zkontroloval a objevil na mase octovky. Takže jsem na spirálu položil polínko JAVORu, abych vypudil mušky kouřem. Nevím, co je nalákalo. Asi ocet v chilli pastě.
Předpokládám sušení 48-72 hodin. Bude to můj první biltong a fakt se na něj těším.
Stav po 24 hodinách
Stav po 48 hodinách
Stav po 72 hodinách
ten malý kousek jsem už sundal, už byl hotový, spotřeba 4,9kWh
Stav po 96 hodinách (4 dny nonstop)
Hotové sušené maso jsem zavakuoval a uložil do lednice (půlku raději do mrazáku než to vyzkouším). Čekám, že kůrka masa pohltí vnitřní vlhkost a celé se to naleží. Myslím, že kvalita tím půjde nahoru. Dřevo, javor, se dokonale přes noc spálil a maso je krásně vyuzené. Asi pomohly nižší noční teploty (cca 14°C).
Celková spotřeba uzení za 4 dny byla 5,78kWh (*5,2) = 30kč za elektřinu. Náklady tedy minimální a naprostá pohodička. Někdy jsem si ráno ani nevzpomněl, že udím/suším a běželo to vesele dál. Škoda, že jsem dělal jen 1,5kg masa. Větší množství by čas tolik neprodloužilo a 4 dny sušení je opravdu dlouhá doba. To už abych za chvíli začal sušit novou várku, abych za další 4 dny měl zase další. :-D Ale ne, nemůžu sníst 1,5kg masa za 4 dny (na přilepšenou).
Tohle kouskování má tu výhodu, že je pořád co pozorovat a zkoušet různé poměry koření. Chilli je opravdu TOP. Nic jiného moje chuťové pohárky tolik nesytí jako středně pálivé maso. Mám to místo chipsů, výborné! 30°C bohatě na sušení masa stačí. Méně v létě ani zvolit nemůžu. Vždyť odpoledne bývá i 26°C. :-D
Co dál? Další sušené maso chci zkusit v kari omáčce. Myslím, že to bude bomba! A pak mám stále naložený bůček na slaniny. S tím jen nevím, zda čekat až budu mít štěpku do dýmboxu nebo stále udit, jak to dělám nyní. Očividně to stačí. Kouřové aroma to má výborné, ale je jasné, že dýmbox to zakouří mnohem více a bezpečněji.