Určitě vás občas zarazí za kolik jde koupit maso v obchodu v akci. Krkovice za 100kč/kg někdy za 80kč/kg a to samé plecko a další druhy mas. Cena je lákavá, ale jde takové maso použít i na uzení?
Mnoho udičů začíná své přednášky slovy: "najděte si dobrého řezníka". A pod to se klidně podepíšu. Dobrý řezník, který maso dobře připraví a maso je kvalitní a čerstvé, případně dobře uleželé to je výhra. O tom žádná. Ale pěkně si to zaplatíte. Pak ušetříte čas, nervy atd.
Vydal jsem se druhou cestou. Tou méně kvalitní a věřte nebo ne na výsledku to nepoznáte. Jen s tím je více drbání a...
Vytáhnul jsem z lednice vakuované plecko 1,4kg. Rozříznul folií a byl docela v šoku. Cena sice byla příjemná 85kč/kg, ale už vím čím je to vykoupeno. Jeden flák masa a u toho 3 odřezky. Ty dávám rovnou bokem.
Když začistím maso od otřepů, kterých je tam požehnaně a zbavím se částí ze kterých nejde udělat váleček (mini šrůtka), odřezu tlusté části, zbylo mi 600g. Kilo masa na uzení použít nemůžu.
Vyndal jsem tedy další balíček cca 1,6kg. Situace sice byla o trošku lepší, ale pořád to kvalita nebyla.
Ze 3kg masa jsem si připravil cca 1,5kg masa na uzení. Zbytek je "odpad". Tady je vidět, že to nebyla sleva zadarmo.
A vyplatilo se mi to?
To si každý musí posoudit sám. Dokáže zbylých neplánovaných 1,5kg masa spotřebovat na sekanou, lasagne nebo jinak? Pokud ano, je to pro mě pořád dobrá cena a dobrý nákup. Neplánovaně jsem z tohoto zbytku udělal 4kg jitrnicového prejtu, se kterým jsem původně nepočítal, ale doma se neztratí.