Při uzení a grilování se hodí super pomocník: teploměr pro hlídání teploty masa uvnitř! Je to tak primitivní a efektivní, že rozum zůstává stát. Jakmile ho jednou použijete už ho nedáte z ruky.
O víkendu jsem griloval hovězí steak. Měl úctyhodných 750g a přibližně 5cm na výšku. Jak dlouho ho grilovat? Nakonec to vyšlo na asi 25 minut na medium rear. Uvnitř červené, ale bez krve. Teplota uvnitř 58°C (příště zkusím 55°C). Bez teploměru jsem měl pocit, že byl hotový když měl teprve 50°C. Asi bych ho rozříznul, utekla by mi všechna šťáva a dal ho dogrilovat. Výsledek by za moc nestál. S teploměrem je to jistota!
U elektrické udírny to topnou spirálou musí prostě začínat. Když se podíváte na kupované udírny všechny používají topnou spirálu 2.000W s regulací. Jenže tato regulace je vám u udírny naprosto k ničemu. Je to jako dát vařič na trojku a věřit, že teplota v udírně bude správně.
Když je venku 10°C bude to na trojku dávat v udírně třeba 45°C, když venku bude 0°C už to bude jen 20°C. To vážně někdo chce běhat kolem udírny a neustále štělovat kolečko? U spirály za jeden až dva tisíce? Ani omylem.
Kdysi jsem dostal topnou spirálu na podpal uhlí na gril. Fuj! Nikdy jsem jí nepoužil, protože to bylo doslova proti mé víře. Teď jsem si na ni vzpomněl a použil ji jako ideál pro vytápění udírny (zadarmo!). Moje má 800W, podle odběru spíše 900W. A to nejlepší? V obchodě ji seženete za cca 300kč!
mám jinou z Tchiba, ale je to hodně podobné, jen jiný tvar