Tohle není recept na klobásy do udírny, ale jsou to klobásy na gril nebo do trouby nebo na pánev. I tak si ho chci zde poznačit, abych ho našel až ho budu dělat příště. Protože byly skvělé!
Původní recept jsem poněkud zjednodušil a musím říct, že na kvalitě to neubralo, spíše naopak. Je s tím méně přemýšlení a výsledek? V podstatě šunkové klobásy, které rozhodně nejsou suché. Naopak. Jedna klobása mi na grilu praskla, protože jsem jí zapomněl propíchnout a šťáva tekla proudem!
Suroviny na smetanové klobásy:
1,6kg libové vepřové plecko
0,4kg bůček nebo tlusté odřezky z plecka apd
40g sůl
120g strouhanka
400ml smetany 33%
koření: muškátový oříšek 1/2, nové koření mleté 1/2 KL, (pepř, muškátový květ), (oregáno)
Vytáhnul jsem 1,6kg vepřového plecka, k tomu 0,2kg krkovice a 0,2kg tlustých odkrojků na sekanou. Z plecka jsem vyřezal všechno tlusté a dohromady mi to dalo 1,6kg čistého masa a 0,4kg tlustých odřezků (něco jako tlustý bůček). Tlusté maso jsem namlel na dírách 6mm, libové maso na největších co máme cca 12mm.
Stejný základ masa jsem použil i pro cikánské klobásy, kde je vidět struktura na řezu.
Maso jsem smíchal, nasolil (bez rychlosoli), okořenil a nechal odležet půl dne v lednici. Po té jsem ho smíchal se smetanou a strouhankou nechal odležet krátce než si připravil střeva a rovnou plnil. Po naplnění jsem to nechal přes noc v lednici, druhý den ráno nechal zteplat a v poledne hodil na gril na cca 15 min (vnitřní teplota 62°C).
Vynechal jsem pepř kvůli dceři a naopak do půlky jsem přidal oregáno. Ukázalo se to jako dobrý nápad. Oregáno to udělalo zajímavější a najednou jsme měli dva druhy. :-D
Poznatky pro příště: smetana dá do klobás hodně šťávy, tlusté maso by šlo asi zcela vynechat nebo ubrat na půlku, samotná smetana stačí.
do rána hezky zrůžověly
prostě mňamka