Smetanové klobásy

23. srpen 2021 | 09.14 |
blog › 
Smetanové klobásy

Tohle není recept na klobásy do udírny, ale jsou to klobásy na gril nebo do trouby nebo na pánev. I tak si ho chci zde poznačit, abych ho našel až ho budu dělat příště. Protože byly skvělé!

Původní recept jsem poněkud zjednodušil a musím říct, že na kvalitě to neubralo, spíše naopak. Je s tím méně přemýšlení a výsledek? V podstatě šunkové klobásy, které rozhodně nejsou suché. Naopak. Jedna klobása mi na grilu praskla, protože jsem jí zapomněl propíchnout a šťáva tekla proudem!

Suroviny na smetanové klobásy:
1,6kg libové vepřové plecko
0,4kg bůček nebo tlusté odřezky z plecka apd
40g sůl
120g strouhanka
400ml smetany 33%
koření: muškátový oříšek 1/2, nové koření mleté 1/2 KL, (pepř, muškátový květ), (oregáno)

Vytáhnul jsem 1,6kg vepřového plecka, k tomu 0,2kg krkovice a 0,2kg tlustých odkrojků na sekanou. Z plecka jsem vyřezal všechno tlusté a dohromady mi to dalo 1,6kg čistého masa a 0,4kg tlustých odřezků (něco jako tlustý bůček). Tlusté maso jsem namlel na dírách 6mm, libové maso na největších co máme cca 12mm.

Stejný základ masa jsem použil i pro cikánské klobásy, kde je vidět struktura na řezu.

Maso jsem smíchal, nasolil (bez rychlosoli), okořenil a nechal odležet půl dne v lednici. Po té jsem ho smíchal se smetanou a strouhankou nechal odležet krátce než si připravil střeva a rovnou plnil. Po naplnění jsem to nechal přes noc v lednici, druhý den ráno nechal zteplat a v poledne hodil na gril na cca 15 min (vnitřní teplota 62°C).

Vynechal jsem pepř kvůli dceři a naopak do půlky jsem přidal oregáno. Ukázalo se to jako dobrý nápad. Oregáno to udělalo zajímavější a najednou jsme měli dva druhy. :-D

Poznatky pro příště: smetana dá do klobás hodně šťávy, tlusté maso by šlo asi zcela vynechat nebo ubrat na půlku, samotná smetana stačí. 

1629701896267
do rána hezky zrůžověly

1629701896254
prostě mňamka
 

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář