Dub a buk. Taky se vám to plete co je co? Vždycky si musím vzpomenout na bukvice, to je buk. Takže na dub zbývají žaludy a vykrajované listy. :-D Jinak si to nedokážu vybavit, co je co.
Na uzení se používá buk, to je prostě klasika. I uzenáři ve velkém často používají buk a jen občas či někteří sáhnou po olši a jiných dřevinách. Na ovocných stromech udí snad jen domácí uditelé a profíci, co mají něco extra. Třeba sušené maso.
Jenže na topení používáme téměř výhradně DUB. Máme ho x let starý, takže na uzení je už ideálně suchý. Jde použít?
Dubové dřevo je silné! Pokud budete udit jen dubovým dřevem asi vyudíte něco nepoživatelného. Mě to u elektrické udírny nevadí. Můžu si dovolit udit dubem např hodinu a zbytek "udit" vlastně sušit už bez kouře. Za tu hodinu z x hodin uzení je maso vyuzené akorát a ještě ušetřím dřevo. :-D Zbytek dosuší čistá elektřina.
Nebo můžete zkusit další možnost tj nechat dřevo vymáčet ve vodě. Za prvních pár hodin se voda obarví na žluto a vysaje z toho dřeva tu "sílu", která je už moc. Pak už jde použít. Jak mokré pro mnoho kouře tak i na sucho.